Fotograf Ansel Adams

Ansel Adams biografi

Adams, Ansel (Feb. 20 1902-22 Apr 1984), fotograf og miljøforkæmper, blev født i San Francisco, Californien, som søn af Charles Hitchcock Adams, en forretningsmand og Olive Bray. Barnebarn af en velhavende tømmer baron, Adams voksede op i et hus midt i klitterne af Golden Gate. Når Adams var kun fire, en aftershock af det store jordskælv og brand i 1906 kastede ham til jorden og brækkede dårligt næsen, tydeligt mærket ham for livet. Et år senere den familie fortune kollapsede i den finansielle panik i 1907, og Adams far tilbragte resten af sit liv stædigt men forgæves forsøg på at genvinde.

ansel_adams-3

Enebarn, Adams blev født, da moderen var næsten fyrre. Hans relativt ældre forældre, velhavende familie historie, og hans mor jomfru søster og gamle far alle kombineret til at skabe et miljø, der var decideret victorianske og både socialt og følelsesmæssigt konservative live-in tilstedeværelse. Adams mor tilbragte meget af sin tid rugende og bekymre sig over sin mands evne til at genoprette Adams fortune, forlader en ambivalent aftryk på sin søn. Charles Adams, på den anden side, dybt og tålmodigt påvirket, opmuntret og støttet sin søn.

 

Naturlige skyhed og en vis intensitet geni, kombineret med den dramatisk “earthquaked” næse, forårsaget Adams har problemer montering på skolen. Senere i livet bemærkede han, at han måske er blevet diagnosticeret som hyperaktive. Der er også forskellige muligheden for, at han kan have lidt fra ordblindhed. Han var ikke vellykket i de forskellige skoler, som hans forældre sendte ham; Derfor, hans far og tante undervist ham hjemme. I sidste ende, han formåede at tjene hvad han kaldte en “legitimerende diplom” fra Mrs. Kate M. Wilkins privat skole — måske svarende til efter at have afsluttet den ottende klasse.

 

Det vigtigste resultat af Adams’s lidt ensom og umiskendeligt forskellige barndom var den glæde, som han fundet i naturen, som det fremgår af hans tage lange gåture i den stadig-vilde del af Golden Gate. Næsten hver dag fandt ham vandre klitterne eller bugtende langs Lobos Creek, Baker strand, eller ud til kanten af det amerikanske kontinent.

 

Når Adams var tolv han lærte sig selv at spille klaver og læse musik. Snart han tog lektioner, og glødende udøvelse af musik blev hans stedfortræder for formel skolegang. For de næste snes år klaver var Adamss primære erhverv og i 1920, hans tilsigtede erhverv. Selv om han i sidste ende gav op musik til fotografering, bragt klaver stof, disciplin og struktur til ungdomsår frustrerende og uregelmæssig. Derudover informeret omhyggelig uddannelse og krævende håndværk kræves af en musiker dybt hans visuelle kunstfærdighed, såvel som hans indflydelsesrige skrifter og lære om fotografering.

 

Hvis Adamss kærlighed til naturen blev plejet i Golden Gate, hans liv var, i hans ord, “farvet og moduleret af store jord gestus” Sierra de Yosemite (Adams, Yosemite og Sierra Nevada, s. xiv). Han brugte betydelig tid der hvert år fra 1916 til sin død. Fra sit første besøg, var Adams naglet og forvandlet. Han begyndte at bruge Kodak No. 1 boks brownies hans forældre havde givet ham. Han vandrede, klatrede og udforskede, selvværd og selvtillid. I 1919 han sluttede Sierra Club og brugt først af fire somre i Yosemite Valley, som “keeper” af klubbens LeConte Memorial Lodge. Han blev venner med mange af klubbens ledere, som var stifterne af Americas spirende bevaring bevægelighed. Han mødte sin kone, Virginia bedste, i Yosemite; de blev gift i 1928. Parret havde to børn.

 

Sierra Club var afgørende for Adamss tidlige succes som fotograf. Hans første offentliggjorte fotografier og skrifter dukkede op i klubbens 1922 Bulletin, og han havde sin første én mand udstilling i 1928 på klubbens San Francisco hovedkvarter. Hver sommer klubben gennemførte en måned lange høje tur, som regel i Sierra Nevada, som tiltrak op til to hundrede medlemmer. Deltagerne vandrede hver dag til en ny og smuk campingplads ledsaget af et stort kontingent af pack muldyr, packers, kokke og lignende. Som fotograf af disse udflugter, i slutningen af 1920 ‘ erne, Adams begyndte at indse, at han kunne tjene nok til at overleve — ja, at han var langt mere tilbøjelige til at trives som en fotograf end som koncertpianist. I 1934 Adams var blevet valgt til klubbens bestyrelse og var godt etableret som begge kunstneren af Sierra Nevada og forsvarer af Yosemite.
Nitten tyve syv var overgangsår af Adams liv. Han lavede sin første fuldt visualiseret fotografi, Monolith, ansigt af Half Dome, og tog sin første store rejse. Vigtigere, han kom under indflydelse af Albert M. Bender, en San Francisco forsikring magnat og mæcen for kunst og kunstnere. Bogstaveligt talt sat dagen efter de mødtes, Bender i gang den forberedelse og offentliggørelse af Adams’ første portefølje, Parmelian aftryk af de høje Sierras [sic]. Benders venskab, opmuntring og taktfuld finansielle støtte ændrede Adams liv dramatisk. Hans kreative energier og evner som fotograf blomstrede, og han begyndte at få tillid og midlerne til at forfølge sine drømme. Faktisk, Benders godartede protektion udløst omdannelsen af Svend koncertpianist til den kunstner, hvis fotografier, som kritiker Abigail Foerstner skrev i Chicago Tribune (3 Dec. 1992), “gjorde for nationalparkerne noget tilsvarende til hvad Homers episke digte gjorde for Odysseus.”
Selv om Adams overgangen fra musiker til fotograf ikke skete på én gang, hans passion skiftede hurtigt efter Bender kom ind i hans liv og projekter og muligheder ganges. Ud over at tilbringe somrene fotografere i Sierra Nevada, lavet Adams flere lange ture mod sydvest til at arbejde med Mary Austin, grande dame af de vestlige litterater. Deres storslåede limited edition bog, Taos Pueblo, blev udgivet i 1930. Samme år mødte Adams fotografen Paul Strand, hvis billeder havde en kraftig indflydelse på Adams og bidraget til at flytte ham fra “billedkunst” stil han havde begunstiget i 1920erne. Adams begyndte at forfølge “straight photography,” hvor klarheden af linsen blev understreget, og den endelige print gav ingen udseende af at blive manipuleret i kameraet eller mørkekammer. Adams blev snart at blive lige fotografering mast velformulerede og insisterende mester. [Red.: manipuleret i denne instans betydning at ændre klarhed eller indhold af den fotograferede genstand. Teknikker som “brændende” og “dodging”, samt den Zone-System, et videnskabeligt system udviklet af Adams, der bruges specifikt til at “manipulere” tonaliteten og give kunstneren mulighed for at oprette i modsætning til post.]
I 1927 mødte Adams fotografen Edward Weston. De blev mere og mere vigtigt at hinanden som venner og kolleger. 64/Berømte gruppe f, grundlagt i 1932, coalesced omkring Weston anerkendte storhed og den dynamiske energi af Adams. Selvom løst organiseret og relativt kortlivet, bragte gruppe f/64 den nye West Coast vision af straight photography til national opmærksomhed og indflydelse. San Francisco DeYoung Museum straks gav f/64 en udstilling, og i samme år, gav Adams sin første mands museum udstilling.
Adams stjerne rose hurtigt i begyndelsen af 1930 ‘ erne, drives en del af hans evne og en del af hans overstrømmende energi og aktivitet. Han lavede sit første besøg i New York i 1933, på en pilgrimsrejse til at opfylde fotograf Alfred Stieglitz, kunstneren, hvis arbejde og filosofi Adams mest beundrede og hvis liv engagement til medium han bevidst efterlignet. Deres forhold var intens og deres korrespondance hyppige, rig og indsigtsfulde. Selvom dybt en mand af Vesten, Adams brugt en betydelig mængde tid i New York under 1930s og 1940-erne, og Stieglitz cirkel spillede en afgørende rolle i hans kunstneriske liv. I 1933 gav den Delphic galleri Adams sin første New York Vis. Hans første serie af tekniske artikler publiceret i kamera håndværk i 1934, og hans første vidt forgrenede bog, gør et fotografi, udkom i 1935. Vigtigste i 1936 Stieglitz gav Adams en one-man show på An American Place.
Anerkendelse, dog afhjælpe ikke Adams finansielle pres. I et brev dateret 6 August 1935 skrev han Weston, “Jeg har været travlt, men brød. Kan ikke synes at klatre over finansielle hegnet.” Adams var tvunget til at tilbringe meget af sin tid som en kommerciel fotograf. Klienter løb den farveskala, herunder Yosemite koncessionshaveren, National Park Service, Kodak, Zeiss, IBM, AT&T, en lille kvinder college, en tørret frugt selskab og Life, Fortune, og Arizona motorveje magasiner – kort sagt, alt lige fra portrætter til kataloger til Coloramas. 2 Juli 1938 skrev han til ven David McAlpin, “Jeg skal gøre noget i en relativt nær fremtid at genvinde den rette spor i fotografering. Jeg er bogstaveligt talt oversvømmet med “kommercielle” arbejde — nødvendig af praktiske grunde, men meget fastholdende til mit kreative arbejde. ” Selv om Adams blev en usædvanlig dygtig reklamefotograf, arbejdet var intermitterende, og han bekymret konstant om at betale den næste måneds regninger. Hans finansielle situation var usikker og en kilde til betydelige stress indtil sent i livet.
Adams tekniske beherskelse var legendarisk. Mere end nogen kreativ fotograf, før eller siden, han svælgede i teori og praksis af mediet. Weston, og Strand hørt ofte ham for teknisk rådgivning. Han tjente som vigtigste fotografiske konsulent til Polaroid og Hasselblad og uformelt, at mange andre fotografiske bekymringer. Adams udviklet den berømte og meget komplekse “zone system” for at kontrollere og vedrørende eksponering og udvikling, gør det muligt for fotografer at kreativt visualisere et billede og producere et fotografi, der matchede og udtrykt denne visualisering. Han producerede ti bind af tekniske manualer på fotografering, som er de mest indflydelsesrige bøger nogensinde er skrevet om emnet.
Adams energi og arbejdsevne var simpelthen kolossalt. Han arbejdede ofte atten eller flere timer om dagen, i dage og uger i træk. Der var ingen ferier, ingen fridage, ingen søndage i Ansel Adams liv. Ofte, efter og intens periode af arbejde, han ville vende tilbage til San Francisco eller Yosemite, straks kontrakt “influenza”, og tilbringe flere dage i sengen. Hans hyper-kinetiske eksistens var også næret af alkohol, som han havde en særlig kærlighed, og en konstant hvirvel af social aktivitet, venner og kolleger. Som Beaumont Newhall skriver i sit fokus: erindringer af et liv i fotografi (1993), “Ansel var en stor fest for mand og elsket at underholde. Han havde en meget dominerende personlighed, og ville altid være centrum for opmærksomhed”(s. 235).
Adams beskrev sig selv som fotograf – Foredragsholder — forfatter. Det ville måske være mere korrekt at sige, at han var simpelthen — ja, tvangsmæssigt — en kommunikator. Han rejste uendelige land i jagten på både de naturlige skønhed han æret og fotograferet og publikum han krævede. Adams følte en intens engagement i at fremme fotografiet som en fin kunst og spillede en nøglerolle i etableringen af den første museum Institut for fotografering, på Museum of Modern Art i New York. Arbejde på museet fremmet de tætteste relationer af Adams liv, med Beaumont og Nancy Newhall, en historiker og museum administrator og forfatter-designer, henholdsvis. Deres partnerskab var velsagtens den mest potente samarbejde i det tyvende århundredes fotografering. I 1950erne og 1960s Nancy Newhall og Adams lavet en række bøger og udstillinger af historisk betydning, især Sierra Clubs er amerikansk jorden (1960), som med Rachel Carsons klassiske Silent Spring, spillede en skelsættende rolle ved lanceringen af de første brede borger miljøbevægelsen.
Adams var utrættelige aktivist for årsagen til ørkenen og miljøet. Årenes løb han deltog i utallige møder og skrev tusindvis af breve til støtte for sin bevarelse filosofi til avis redaktører, Sierra Club og Wilderness Society kolleger, regeringens bureaukrater og politikere. Men hans store indflydelse kom fra hans fotografi. Hans billeder blev symboler, veritabel ikoner, vilde Danmark. Da folk troede om nationalparker i Sierra Club eller arten af miljøet selv, de ofte forestillet dem i form af et foto af Ansel Adams. Hans sort-hvide billeder var ikke “realistisk” dokumenter af natur. I stedet, de søgte en intensivering og rensning af den psykiske oplevelse af naturlige skønhed. Han skabte en følelse af den sublime storslåede natur, der infunderes seeren med følelsesmæssige svarende til ørkenen, ofte mere magtfulde end den faktiske ting.
De miljømæssige spørgsmål af særlig betydning var Adams, Yosemite National Park, nationalpark systemet, og først og fremmest bevarelse af naturområder. Han fokuserede på hvad han kalder de åndelige og følelsesmæssige aspekter af parker og naturområder og ubønhørligt modstod Park Service “resortism,” der havde ført til over udvikling af nationalparkerne og deres dominans af privat koncessionshavere. Men vifte af emner, som Adams involveret sig var encyklopædiske. Han kæmpede for nye parker og naturområder, for loven om vildmark, vilde Alaska og sin elskede Big Sur kysten af centrale Californien, til de mægtige redwoods, for truede søløver og havoddere, og for ren luft og vand. Fortaler for en velafbalanceret, behersket brug af ressourcer, Adams også kæmpet utrætteligt mod overbuilt highways, billboards og alle mulige miljømæssige løgnagtighed og nærsynethed. Endnu behandlet han altid sine modstandere med respekt og høflighed.
Om ørkenen og miljøet var hans store lidenskaber, var fotografering sit kald, sin metier, sin eksistensberettigelse. Adams lavet aldrig et kreativt fotografi specielt til miljøformål. 12 April 1977 skrev han til sin udgiver, Tim Hill, “Jeg ved jeg skal blive straffet af en stor gruppe af mennesker i dag, men jeg blev uddannet til at påtage sig, kunst relaterede undvigende kvaliteten af skønhed og at formålet med kunsten var bekymret med elevation af ånden (forfærdelig victorianske begreb!!)” Adams blev ofte kritiseret for ikke at inkludere mennesker eller bevis for “menneskeheden” i sin landskabsfotografier. Den store franske fotograf Henri Cartier-Bresson gjorde velkendte kommentar, “verden er faldende i stykker og alle Adams og Weston fotografi er klipper og træer” (citeret af Adams, Oral History, Univ. i Californien, Berkeley, p. 498). Anmeldere karakteriserer ofte Adams som fotograf ved en idealiseret wilderness, der ikke længere eksisterer. Tværtimod, de steder, som Adams fotograferet er, med få undtagelser, netop de ørken og park områder, der er blevet bevaret for alle tid. Der er en enorm mængde af sand og virkelig beskyttede naturområder i Amerika, meget af det gemt på grund af indsatsen fra Adams og hans kolleger.
Set i en mere traditionel kunst historie kontekst, var Adams den sidste og afgørende figur i den romantiske tradition i det nittende århundredes amerikanske landskabsmaleri og fotografi. Adams hævdede altid han ikke var “påvirket”, men bevidst eller ubevidst, var han fast i traditionen fra Thomas Cole, Frederic Church, Albert Bierstadt, Carlton Watkins og Eadweard Muybridge. Og han var direkte filosofiske arving af den amerikanske trancendentalister Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, og John Muir. Han voksede op i en tid og sted hvor hans zeitgeist blev dannet af formandskabet for Theodore Roosevelt og “muskuløs” amerikanisme, af den gennemtrængende følelse af manifest destiny og forestillingen om, at europæiske civilisation var ved at blive genopfundet — meget til bedre – i den nye nation og navnlig den nye vest. Adams døde i Monterey, Californien.
Som John Swarkowski hedder det i indledningen til Adams Classic billeder (1985), “kærlighed at amerikanerne hældes for det arbejde og den person af Ansel Adams i sin alderdom, og at de har fortsat med at udtrykke med usvækket entusiasme siden hans død, er en ekstraordinær fænomen, måske endda uden sidestykke i vores lands reaktion på en visuel kunstner” (s. 5). Hvorfor skulle dette være tilfældet? Hvad genereret denne bemærkelsesværdige svar? Adams frembringelser, vest, storslåede naturskønhed var absolut, umiskendeligt amerikanske, og hans valgte instrument, kameraet, var en kvintessens artefakt af det tyvende århundredes kultur. Han var velsignet med en usædvanlig generøse, karismatiske personlighed, og hans store tiltro til mennesker og menneskelige natur var rigeligt belønnet. Adams kanaliseret sin energi på måder, der tjente hans medborgere, personificeret i hans livslange indsats for at bevare den amerikanske vildmark. Først og fremmest slog Adamss filosofi og optimisme en akkord i den nationale phsyche. Mere end nogen andre indflydelsesrige amerikanske af epoken, Adams troede på muligheden og sandsynligheden for, at mennesket lever i harmoni og balance med omgivelserne. Det er svært at forestille sig Ansel Adams forekommer i et europæisk land eller kultur og lige så vanskeligt at trylle kunstner mere helt amerikansk, enten i kunst af personlighed.

Tutorials om photoshop, portrætfoto, bryllupsfoto, fotojournalismen og meget mere