Portrætfoto

Bliv en bedre portrætfotograf

Portrætfotografering er idag mange ting. Og mange kunstnere/ malere har før kameraets oprindelse forsøgt at skabe smukke portrætter og fange menneskers udtryk i deres værker.

portrætfoto_ved_Rene_asmussen

Dette punkt handler dybere om portrætfotografiet, og hvordan man, som begynder, og semi erfaren får input til at forbedre sine portrætfotos. Lad os begynde med …..

portrætfotografiet forklares her

Portrætfotografiets “historie”

I “tidernes mogen”, da man begyndte at tegne hulemalerier, har man brugt “billeder”, til at udtrykke sig på . Der er idag masser af fotografer, kunstmalere og tegnere samt filmfolk, der hverisær har, deres “personlige billedstil”.

Peter Jackson, instruktør af filmene “Lord of the rings” og “Hobitten”, har en helt unik måde at lave film på, så man er ikke i tvivl om det er en Peter Jackson film etc.

Herunder, en lille “fortælling” om portrættets historie op igennem, tiden.

Se videoen herunder:

Ideer til bedre portrætter

Når man arbejder med portrætfotos, så er det ikke kun lyset, make-upen og kameraet man skal have styr på. Man skal især forstå at guide den model man vil fotografere. Man skal, som portrætfotograf have en god fornemmelse for hvilke poseringer, der virker godt på et portrætfoto, og hvilke, der træder ved siden af.

I videoen herunder, viser en fotograf (på en lidt lang måde), hvordan man kan guide sin model, under en portrætfotografering. Og hvordan han vælger baggrund / lokation, for at skabe et mere “roligt” look i portrætterne. Han vælger samtidigt at stille modellen i skyggen, så den hårde sol ikke forstyrre modellen, så hun f.eks “misser” med øjnene etc.

Se videoen herunder:

Øvelse: Det handler om at gøre modellen “hot”, sige søde ting, rette til, hele tiden sige “wow”, “løft” modellen til en god følelse. Øv jer derfor i at arbejde skiftevis med at “motivere” hinanden til at posere bedre foran kameraet. Kan fotografen ikke selv posere ordentligt, kan denne heller ikke altid få andre til det samme.

Lyslægning ved portrætfotografering i studiet

Lyslægning af en model i fotostudiet er selvfølgelig en essentiel del af selve portrætfotografiet. Det behøver dog ikke, som i videoen herunder, være store professionelle flashlamper i et kæmpe fotostudio, der afgør hvor godt et portræt bliver. Man kan sagtens med en almindelig dagslyslampe, eller en anden lyskilde skabe dramtiske og spændende portrætter.

Øvelse: Skaf en lampe og gå ind et sted, der er mørkt. Prøv så at sætte modellen det samme sted, mens fotografen flytter lampen, som er eneste lyskilde i rummet rundt for at se hvad, der sker med modellens ansigt, når lyset ændrer sig. Ta gerne en masse fotos hvergang du flytter lampen til en ny position.

Videoen herunder viser lys leg med en almindelig bordlampe:

Sammenhæng og billedhistorie i portrætter

Når man arbejder med portrætfotografering i en mere dokumentarisk stil, der til tider kunne minde om fotojournalistens arbejde. Så skaber man en sammenhængende billedserie på 4-6 billeder hvor, der er en lille historie hvor en person eller et tema går igen.

Det giver for beskueren en mere spændende oplevelse at se portrætter sammensat i en serie, så man ikke kun betragter ét foto/portræt af et menneske eller et tema, men faktisk bruger flere billeder på at fortælle den samme historie, men en mere “uddybende” fortælling, hvor historien over flere billeder, kan komme mere i dybden med fortællingen, end det ene foto kan.

Øvelser:

1. Find en person du kan følge over nogle dage og fortæl så denne persons enten arbejde, hobby eller lign i en sammenhængende fotoserie på mindst 4 billeder, dog max 6 billeder.

2. Vælg en farve, som tema, det kunne være farven rød, og fortæl så en historie over 4-6 billeder hvor den røde farve skal indgå i billedet på alle 4-6 fotos.  (det behøver ikke være en farve, det kan også være en gammel cykel, eller andet, det er blot vigtigt at, der “er en historie i billedet, så temaet ikke bliver ligegyldigt).

Det er vigtigt at fortælle historien i få billeder

Videoen herunder følger en fotojournalist, der i krigshærgede lande følger de mennesker, der på godt og ondt er involveret i krigen. Videoen er et godt eksempel på hvordan man i billeder forsøger at skitsere hvad, der foregår. Men samtidigt gør de i så få billeder, som muligt, da aviser, blade etc ikke har oceaner af spalteplads til udgivelse af alle journalisternes lange historier. De skal “koges ned” essensen, så man stadig, som beskuer kan se hvad fotografen vil vise og journalisten fortælle, blot ved at kigge på billederne.

Brug af effekt i fotostudiet (mel i dette setup)

Når man skyder portrætfotos i fotostudiet, kan de ofte godt virke lidt opstillede og monotome. Derfor kan man bruge “effekter” til at skabe anerledes og mere spændende portrætter især i studiet.

portrætfoto-med-melfind inspiration ved professionel fotograf Kolding

I nedenstående video, har portrætfotografen valgt at bruge almindelig med til madlavning bagved modellen, så det ligner vand eller noget, der sprøjter op bag modellen.

Se videoen herunder:

https://www.youtube.com/watch?v=sQZRme-Fy1A

Øvelse : gå sammen 3-4 prøv at lave portrætter evt. udenfor, hvor en står og smider gamle blade ned bag modellen, eller ind foran modellen. Man kan også hælde vand, eller mel på en model, det sviner dog mere, men kan give nogle fede billeder

portrætfotos_smid_med_visne_bladeportrætfoto_med_blade

Overdriv brug af make-up

Når man skal lave sine portrætter lidt mere “skæve” og kreative, så er overdreven brug af make-up en sjov måde at fremprovokere billeder, hvor modellen ser mere “trashy” ud, eller makeup´en er løbet etc. Både mænd og kvinder kan styles med make-up, så de ser anerledes ud. Masser af spændende karakterer kan fremprovokeres ved leg med make-up.

læs også om bryllup portrætfotografi her

Se video med masser af make-up:

Øvelse: Smid en masse make-up på hinanden, og ta en masse ansigtsfotos. Prøv efterfølgende at smide vand etc på den overdrevne make-up/ansigtet og se hvordan billedet og ansigtsudtrykket ændrer karakter.

make_portræt_portrætfoto_make_up1portrætfoto_make_up_løber

Billedbehandling af portrætfoto

Når man er færdig med sine portrætfotos, så skal de altid en tur igennem photoshop, for lige at justere de ting i ikke ønsker skal være med i portrætfotoet. Det kan være ting, som bumser, fjerne ar, sved, rette huden lidt op og gøre den mere blød at kigge på etc.

Videoen herunder, viser et portræt blive rettet op:

Læs mere om foto DK her

Tutorials om photoshop, portrætfoto, bryllupsfoto, fotojournalismen og meget mere