Gode råd til portrætfotografering

Bliv bedre til portrætfotografering

Gode øvelser og ideer til bedre portrætfotos

Gå tæt på den du fotografer
Min erfaring siger mig, at man stort set altid får gode, stærke portrætter, hvis man går tæt på. Det er ofte ansigtet modtageren gerne vil se, og det er ofte ansigtet der udtrykker mest personlighed. Ved at sortere alt fra, får du et rent og stærkt udtryk. Spørg altid modellen før du bevæger dig tæt på – det kan godt virke lidt overvældende.
Det kan være en fordel at bruge en tele-lense, så modellen ikke føler du invaderer dem.
portrætfotografer
Brug naturligt lys
Kunstig lys er uden tvivl fedt at arbejde med. Det er dog sjældent noget kan erstatte det naturlige lys.
Placer derfor din model tæt på et stort vindue eller i skyggen på en solrig dag. Det giver et blødt og lækket portræt.
Portræt_02
Tag portrættet lidt fra oven
De færreste ønsker at få fremhævet deres dobbelthage – og skulle du oveni bruge en hvidvinkel linse, vil din model også se lidt slankere og længere ud, hvis du skyder dem lidt mere oppefra.
Det kan også skabe ekstra liv i billedet, når modellen aktivt bliver nødt til at kigge op mod kameraet. Pas dog på rynkerne i panden.
portræt 3
Slør baggrunden  – brug lav dybdeskarphed
Hvis baggrunden tager for meget opmærksomhed, så ødelægges roen i portrættet. Ofte fokuserer man på øjnene og intet andet sted. Så hvis du fotografere et sted, hvor der sker meget “rod” i baggrunden, så en lav blænde, så du får en lav dybdeskarphed. Hvis du ikke kan styre blændet på dit kamera eller så skab selv en rolig baggrund ved at finde en baggrund der er rolig – f.eks. en flot mur.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lys i øjnene
Hvis lyset kommer oppefra, vil du nemt komme ud i, at øjnene kommer til at ligge lidt i skyggen, og gløden i portrættet forsvinder lidt uden lyset i øjnene. Hvis du ikke kan få modellens ansigt drejet, så det ikke er skyggen, der dominerer i øjnene, så placer en reflektorskærm eller et hvidt stykke karton lige foran modellens hovede, så det reflekterende lys skaber et smukt lys i modellens øjne.
portrætfoto 4
Tag et par skud – og evaluer – korriger og skyd igen
Når du tager portrættet, er det en god idé at tage et par test skud,  evaluere billederne grundigt, lave justeringer både på kamera, lys posering og den valgte baggrund – og derefter tage flere billeder. Ofte har man travlt som fotograf, og overser en dum ting i baggrunden, eller at modellens hår sidder sjovt.
fotograf til portrætfotos
Tag altid mange portrætfotos
I dagens Danmark og med digitalkamera er det bare med at skyde løs, jo flere billeder du tager og jo flere opstillinger/poseringer du laver, jo større er chancen for du rammer noget spændende.
portræt foto 2
Få en god snak med modellen før fotograferingen
Når man skal fotografere en model og gerne vil have nogle rigtigt gode portrætter med power og personlighed,, så er det vigtigt lige at snakke om forventninger, dine ideer, som fotograf.
Vis gerne nogle lignende billeder du selv før har taget, eller nogle ideer du har fundet på nettet, så modellen ved mere om hvilke ønsker du har, og hvilke poseringer du gerne vil have modellen prøver af.
fotografering af modeller
Forsøg også altid at eksperimentere med billederne
De allerbedste portrætter er oftest dem, hvor man får skudt lidt tilfældigt, og hvor modellen måske lige laver et eller andet med en hånd, vender sig eller lige retter på tøjet etc. Derfor er dog igen vigtigt at skyde løs, så du får så mange billeder i kassen, som overhovedet muligt.
foto portræt 2
Billeder i bevægelse
Der er mange måder at lave sjove portrætter på. Man kan med en flash, fastfryse en bevægelse og skabe nogle anerledes portrætter. Portrætter hvor en model hopper skaber tit nogle sjove og anerledes fotos, hvor modellen måske nemmere slapper af, end ved at stå og posere foran flashlamper i et fotostudie.
Quadra Test