Gå nu tæt på

Der er intet som en god placering  

Når du går tæt på blomsterne, så tæt, at der ikke helt er plads til kronbladenes fulde længde, så gå lidt tættere på. Gå så tæt på, at den som   ser dit billede ikke er i tvivl om, at du har “klippet” kronbladene over med   vilje. Hvis mistanken om en fejl sniger sig ind, påvirker den straks enhver bedømmelse af billede.     Det gælder selvfølgelig også, hvis det ikke handler om, at du går tæt på   blomsten, når du fotograferer, men beskærer tæt på.

Det gamle håndværkerråd: “Hvis du ikke kan skjule det, skal du fremhæve det” gælder   også i fotograferingens verden.     Når du så kommer så tæt på hovedmotivet, som mit billede til venstre   af den smukke, hvide spanske marguritte, opstår der en ny udfordring:   Hvordan skal blomstens “øje” placeres?    

Der er typisk to (relevante) muligheder: Enten durk i billedets centrum,   eller placeret forskudt for centrum – i Det Gyldne Snit. Det Gyldne Snit   er beskrevet og forklaret mange gange – og hvis du har glemt hvordan,   så går til “landskab” og læs artiklen “Skær efter Det Gyldne Snit”.     Den hvide spanske marguritte til venstre er skåret efter Det Gyldne Snit  

Spansk Marguritte fanget med et gammelt, manuelt objektiv og det har placeret øjet lidt under den hrisontale midterlinje og lidt til højre for den vertikale midterlinje. Det   med M42-fatning: Asahi Macro Takumar 50 mm f/4. giver en god plads på øjets venstre side, og skulle billedet bruges som reklamebillede, så er pladsen til   venstre for “øjet” perfekt til at placere tekst i.