Gentagelser er skønne

Billeder af enkelte blomster kan godt gå hen og blive en smule kedelige,   når der bare vises en enkelt blomst på billede efter billeder. Derfor er   mange fotografer begyndt at arbejde langt mere kreativt med deres   komposition af blomsterbilleder end tidligere.        

Gentagelse” er en af de nyere metoder til at skabe en flot komposition   på. Ideen er uhyre enkel: Placér dig så to ens blomster dækker lidt   for hinanden – ikke helt, selvfølgelig – og den bagerste blomst skal heller   ikke være helt fri af den forreste. Den bagerste blomst må (meget)   gerne være 10-20 cm. længere fra kameraet end den forreste blomst.    

Hvis der er forskelligt lysindfald på blomsterne, så er det ofte bedst,   hvis der er mest lys på forreste blomst – i hvert fald hvis du har valgt,   at der stilles skarpt på forreste blomst.    

Billedet komponeres således at kronbladene på forreste blomst ikke mangler en “snip”. Lad endelig knrobladene være helt med. Det gør ikke   noget, at du så kommer lidt længere fra bomsten, end du ellers ville   være. For i og med, at der er to blomster i billedet, så fylder de fint  rammen ud.    

De dejlige høstanemoner er fanget med Pentax K-5 og Asahi Macro Hvis du oven i købet kan få en komposition, hvor blomsterne står let forskudt for hinanden – og der kan ses   Takumar 50 mm f/4 (M42-fatning) stille på blænde f/5,6. (eller fornemmes) en diagonallinje igennem blomsterne, så skal du udnytte det. Lad en sådan, fiktiv, diagonal   løbe ud i et af billedets hjørner. Du kan se på billedet af de to høstanemoner, hvordan det kan se ud.    

Når jeg tager sådanne billeder, så gør jeg også lidt ekstra ud af skarphed i efterbehandlingen. Jeg fremhæver nemlig den blomst, som jeg har i fokus, med lidt ekstra skarphed. Hvis billedet ikke rigtig “kan tåle det” (ser   pixelleret ud), så gør jeg blomstens omgivelser en smule mere uskarpe…..